Custom-made interieur en exterieur producten * Print on demand * Duurzaam geproduceerd in Benelux * Shipment naar alle EU-landen

Plexiglas: van freesletters tot wandpaneel

Plexiglas, acrylaat, perspex, vikuglas of altuglas: hoe je het ook noemt, het is dé luxe kunststof-plaat voor eindeloos veel toepassingen. Denk aan traditionele gevelreclamefreesletters of interieurtoepassingen zoals foto op paneel en muurcirkels. Het heeft veel bedrukkingsopties en je hebt keuze uit de varianten glashelder, opaal en block-out. In dit artikel lees je alles over dit veelzijdige materiaal.

Varianten: helder, opaal en block-out

De heldere variant is het meest populair als (foto)paneel en in contourgesneden vorm aan de wand. Plexiglas opaal heeft een melkwitte uitstraling waardoor de print in combinatie met licht tot leven komt. Erg geschikt voor lichtbakken dus! Plexiglas block-out kies je wanneer de print juist niet mag doorschijnen op bijvoorbeeld een gekleurde muur. De gehele achterzijde van het plexiglas krijgt dan namelijk een lichtwerende folie.

Bijzondere effecten met witprint

Bij de heldere variant van plexiglas kun je werken met witprint voor de tofste effecten. Witprint is een printtechniek waarbij zowel full color als ook witte inkt wordt toegepast óf alleen witte inkt. Met wit versterk je de dekking en kleurkracht van full color op plexiglas. Kies je voor een laag kleur met twee lagen wit en wil je het volledige paneel opvullen met wit? Houd er dan rekening mee dat de witte inkt dekkend is maar het licht niet volledig blokkeert. Kies voor plexiglas block-out als de print helemaal niet mag doorschijnen.

PS: Hoe lager de hoeveelheid witte inkt, hoe doorzichtiger het effect van jouw print. Hoe hoger de densiteit (dichtheid van de inkt), hoe krachtiger de kleuren.

Full Colour print met wit

Met wit onder of over een full color printlaag komt de print beter uit op een transparante, gekleurde of donkere ondergrond. Print je aan de binnenzijde van een glaswand of acrylic glas wand en moet deze vanaf buiten leesbaar zijn? Print de witte inkt dan óver de full color printlaag. Je hebt tijdens het samenstellen van het product de keuze uit één laag (100%) of twee lagen (200%) witte inkt. Het verschil? Met twee lagen wit bevat de print meer witte inkt en is de witte laag meer dekkend.

Zandstraaleffecten: gematigde zichtbaarheid met lichtinval

Met een combinatie van 25% witte inkt en 25% zwarte onder of over een full color laag, creëer je een zandstraal/privacy effect. Vormen en silhouetten blijven dan zichtbaar zonder dat je privacy verliest. In het bestelproces heb je keuze uit diverse opties:

  • Full color afbeelding + zandstraaleffect: het logo in full color én de ruimte daaromheen wordt met zandstraaleffect geprint.
  • Zandstraaleffect met logo diapositief: het logo wordt niet geprint, de ruimte daaromheen wordt met zandstraaleffect geprint.
  • Zandstraaleffect met dekkende objecten: zowel het logo als de ruimte daaromheen wordt met zandstraaleffect geprint.
  • Volledig opvullen met zandstraal: het logo wordt in full color geprint en de ruimte daaromheen wordt opgevuld met het zandstraaleffect.
  • Glashelder met alleen zandstraal objecten (logo): het logo wordt met het zandstraaleffect geprint en de ruimte daaromheen blijft glashelder.

Diepte en bescherming door de print op achterzijde

Door de print op de achterzijde zie je de inkt door het materiaal heen. Dat creëert diepte en een luxe uitstraling. Een ander voordeel is dat het kwetsbare plexiglas beter beschermd is tegen vuil, UV-licht en krassen op de print.

Eindeloos creatieve toepassingen

Plexiglas kun je inzetten voor veel toepassingen. Denk aan van het populaire fotopaneel of wandpaneel tot de freesletters aan de gevel van je winkelpand. Maar laat vooral je eigen creativiteit de vrije loop. We verzamelden een aantal voorbeelden. Van plexiglas bewegwijzering, achterwanden in de keuken tot scheidingswanden.

Stay tuned for more… onze inspiratie is nog lang niet opgedroogd.